Martin Høybye

Hvordan skriver man om 'verdens endeligt'?

Martin Høybye har sendt musik på gaden gennem snart to årtier både i form af egne album og gæsteoptrædener eller sange skrevet til andre kunstneres udgivelser.

Hans sange kredser ofte om sociale eller eksistentielle emner, og tilbagevendende temaer er fx tiden, identiteten og kærligheden.

Han har en baggrund i journalistik og kulturarvsstudier og arbejder med folks oplevelser af social og miljømæssig usikkerhed i det ’antropocæne’ – tiden som er opkaldt efter os, fordi vi har så stor indvirkning på planeten, at det kan måles geologisk.

Siden 2007 har Martin Høybye desuden været del af pladeselskabet ‘Songcrafter Music,’ som udgiver nordiske sangskrivere.

Songcrafter bygger på en bæredygtig filosofi, hvor overskuddet geninvesteres i nye kunstnere, og det udelukkende handler om kvaliteten af sangskriverhåndværket.

 

 

Hen er frem til efteråret 2022 i gang med et større projekt, hvor han skriver sange med folk om deres oplevelser af at leve med fx klimaforandringer eller andre store omvæltninger som fx Corona-epidemien.

’I marts 2018 var jeg vidne til følgevirkningerne af klimaforandringer i Cape Town i Sydafrika, hvor flere års tørke førte til en historisk vandkrise. Jeg vil sige, at krisen gav os et glimt af, hvad fremtiden også kommer til at bringe i andre dele af verden,’ lyder det.

Han er meget optaget af, hvordan vi, på tværs af kulturer, discipliner og grænser, kan tænke i nye, kreative modsvar til de konsekvenser, som klimaforandringerne og andre store systemiske ændringer fører med sig.

‘Det er mig magtpåliggende at lave det her arbejde, at gå ud i verden og lytte til folks historier, så vi kan give dem form i sange, siger han.

(Se videoer, lyt til musik osv. på den engelske version af siden)

 

Tiden og andre (begrænsede) ressourcer

En af de pointer, som Martin arbejder for at skabe opmærksomhed omkring, er, at mange af de ressourcer, vi betragter som uudtømmelige, i virkeligheden er begrænsede.

‘Vi behandler vores naturarv som fx vand og luft lige så skødesløst, som vi har tendens til at behandle hinanden. På en måde er vores liv for korte. For vi er ikke bygget til at forstå konsekvenserne af vores handlinger bare få årtier ude i fremtiden,’ siger han.

På Martins kommende album ‘The Hour Glass Sessions’ (ude i januar 2019) er tiden netop det gennemgående tema i sangskrivningen.

Midt i de overvældende og nærmest skræmmende omstændigheder, som klimaforandringerne fører med sig, ville Martin skrive om det, der virkelig betød noget. Men i stedet for at blive til et politisk statement, tog projektet en mere personlig drejning.

‘Hvordan skriver man om verdens ende? Hvad betyder det i det hele taget? Det gik op for mig, at det betød noget meget personligt og på samme tid universelt. Derfor er hovedparten af de her sange om at leve, om familie og om, hvad jeg gerne vil give videre,’ siger han.

Mens han skrev sangene, så han hele tiden et livstræ for sig, og dermed var familien til stede gennem hele processen – bade de nulevende og dem, der ikke er længere.

’Det er lidt en strid øvelse, egentlig. Kun at skrive om, hvad man ved, og hvad der giver mening. Men jeg er ret vild med det her finurlige liv, og set i det lys er alle sangene en form for kærlighedssange,’ siger Martin Høybye.